سندرم افت تولید تخم مرغ چه علائمی دارد؟ + راه های تشخیص و درمان

سندرم افت تولید تخم مرغ (EDS) در مرغ های تخمگذار و به علت عفونت ویروسی ایجاد می شود. این مشکل با کاهش یکباره تولید تخم مرغ و همچنین کاهش کیفیت پوسته تخم مرغ نمایان می گردد. معمولاً میزان تلفات سندرم افت تولید تخم مرغ (EDS) زیاد نیست. شناسایی این بیماری در مراحل اولیه دشوار است. اردک ها و غازها میزبان طبیعی ویروس EDS بوده و ناقلان بدون علائم هستند. اگر مایلید تا در این زمینه اطلاعات بیشتری را کسب کنید و راه های درمان این بیماری را بدانید در ادامه مطلب با سایت آرش کرمانی همراه باشید. مطالعه این مطلب به 6 دقیقه زمان نیاز دارد.

سندرم افت تخم مرغ
سندرم افت تخم مرغ

بیشتر بخوانید: آموزش پرورش بلدرچین گوشتی

علت سندرم افت تولید تخم مرغ

سندرم افت تولید تخم مرغ توسط ویروس DNA دو رشته ای که به نام آدنو ویروس اردک 1 (همچنین به نام EDSV  نیز شناخته می شود) ایجاد می شود، که از دسته Atadenovirus بوده و در بافت های لنفاوی و به طور گسترده در ناحیه غده پوسته ای کیسه تخمدان تکثیر شده و باعث ایجاد تغییرات در پوسته تخم مرغ (از بین رفتن رنگدانه پوسته، پوسته های نازک و نرم و تخم مرغ های بدون پوسته) می شود. قطر ویروس بین 70 تا 80 نانومتر است. دوره پنهان ویروس سه تا پنج روز و دوره بیماری 4 تا 10 هفته است.

الگوی های این بیماری در مرغ ها

سه الگوی این بیماری در مرغ ها شناخته شده است. که در ادامه مطلب به این سه مورد به طور مفصل پرداخته خواهد شد.

EDS کلاسیک

EDS کلاسیک زمانی اتفاق می افتد که نطفه ی اولیه تولید مثل آلوده شده و ویروس از طریق تخمک به صورت عمودی منتقل می شود. ویروس غالباً تا رسیدن به بلوغ جنسی در گونه آلوده، باقی می ماند و در این هنگام ویروس از طریق تخم ها و مدفوع دفع می شود و مناطق حساس را آلوده می کند.

EDS بومی

نتیجه عفونت افقی آشیانه در زمان تخمگذاری است. این مشکل معمولاً در پوسته تخم مرغ های تجاری دیده می شود. پالت های جمع آوری تخم مرغ آلوده یکی از اصلی ترین وسایل انتقال افقی بین آشیانه ها است زیرا ویروس می تواند هم در داخل تخم ها و هم در پوسته ی تخم مرغ زنده بماند.

ویروس می تواند از پوسته تخم مرغ به پالت انتقال یافته و به تخم های دیگری که در همان سینی قرار داده شده است منتقل شود. انسان و حشرات آلوده می توانند گسترش دهنده ویروس باشند، همچنین در هنگام واکسیناسیون و خونگیری نیز امکان انتقال ویروس وجود دارد. انتقال ویروس توسط حشرات اثبات نشده است اما امکان پذیر است.

EDS پراکنده

اغلب در میان آشیانه ها تشخیص داده می شود. این ویروس اغلب به دلیل تماس مستقیم با اردک های خانگی یا غازها یا اغلب به دلیل استفاده از منبع آب آلوده به مدفوع مرغ های وحشی است. اگرچه انتقال عفونت از این طریق نادراست، اما همیشه این خطر وجود دارد که این شیوه از انتقال ویروس آغازگر شیوع بیماری به صورت بومی باشد.

علائم سندرم افت تولید تخم مرغ
علائم سندرم افت تولید تخم مرغ

بیشتر بدانید: مقایسه پرورش قرقاول با پرورش مرغ

علائم سندرم افت تولید تخم مرغ

حال نوبت این است که با علائم سندروم افت تخم مرغ آشنا شوید. در مطلب زیر عوارض این افت به صورت تیتروار برای شما آورده شده است.

  1. افت تولید تخم در اوج یا عدم رسیدن به اوج تولید. افت ممکن است بین 5 تا 50 درصد باشد و به مدت 3-4 هفته ادامه یابد.
  2. تخم مرغ های بدون پوسته بسیار شکننده هستند و در نتیجه این امکان وجود دارد که توسط جوجه ها خورده شوند.
  3. تولید تخم مرغ هایی با پوسته نازک، نرم یا حتی بدون پوسته
  4. کاهش رنگدانه پوسته تخم مرغ ها
  5. کیفیت داخلی پایین (کاهش رنگدانه زرده تخم مرغ)
  6. تولید سفیده آبکی کاهش رنگدانه زرده تخم مرغ ها
  7. این امکان نیز وجود دارد که پوسته ها سفت و گچی باشند.
  8. کاهش اندازه تخم مرغ
  9. اسهال ناپایا، کم خونی و کاهش اشتها

آسیب های پس از مرگ

  • این آسیب ها شامل تخمدان های غیرفعال و مجاری آتروفی شده، جراحت رحم، ترشحات در غده پوسته، تخمک های شل و بیماری طحال خفیف(بزرگ شدن طحال) است.
  • هیستوپاتولوژی – امکان ایجاد تغییرات دژنراتیو در سلول های اپیتلیال مگنوم مجرا وجود دارد.

تشخیص سندرم افت تولید تخم مرغ

در مطلب بالا با علائم این بیماری آشنا شدید، حالا نوبت نحوه تشخیص سندروم افت تخم مرغ است که آنرا بررسی کنیم.

  1. سابقه، علائم/ آسیب ها. تجزیه عامل هماگلوتیناتین در تخم اردک یا کشت سلولی، آنتی ژن دسته ای متفاوت از آدنو ویروس های کلاسیک (سلول های سفید، سوابهای گلو، مجرای تخمک).
  2. سرولوژی: مهار همگلوتیناسیون، خنثی سازی سرم، روش ایمونوسوربنت مرتبط با آنزیم. اهمیت دادن به دیگر دلایلی که می تواند در افت تولید تخم مرغ نقش داشته و ممکن است در اثر عوامل زیادی چه به صورت جداگانه یا ترکیبی ایجاد شود، مهم است.
  3. مشکلات مدیریتی نیز ممکن است آسیب ساز باشند: آب رسانی ناکافی، میزان دما، برنامه ریزی روشنایی نامناسب و تغییرات یکباره خوراک طیور.
  4. نقص در تغذیه، به ویژه کمبود ویتامین های E ، B12 و D ، کلسیم، فسفر و سلنیوم.
  5. بیماری هایی که امکان افت تولید تخم مرغ در آن ها وجود دارد ممکن است ریشه عفونی یا متابولیکی داشته باشند.
  • بیماری های عفونی: از جمله برونشیت عفونی، لارنگوتراکئیت عفونی، انسفالومیلیت مرغی، بیماری نیوکاسل، بیماری مارک یا دیگر بیماری های عفونی ایجاد کننده اختلال سیستمیک قابل توجه CRD ، کوریزا، وبا، انگل ها، آبله مرغان و دیفتری.
  • بیماری های متابولیکی: از جمله سندرم کبد چرب، مسمومیت با سولفونامیدها، حشره کش ها یا نیکاربازین.

درمان سندرم افت تولید تخم مرغ

درمان کاملا موفقیت آمیزی برای EDS وجود ندارد اما درمان به وسیله مولتی ویتامین های محلول می تواند به صورت یک داروی غیرتخصصی انجام گیرد.

سندرم افت تولید تخم مرغ
سندرم افت تولید تخم مرغ

بیشتر بخوانید: پرورش مرغ بومی تخمگذار یا مرغ سفید؟

چگونه از این بیماری پیشگیری کنیم؟

امکان تجویز واکسن غیرفعال همراه با مواد کمکی روغنی وجود دارد. این واکسن در زمانی قبل از شروع تخمگذاری مرغ ها و معمولاً بین سنین 14 تا 18 هفته ای، تزریق می شود. شکل کلاسیک این بیماری تقریبا از بین رفته است و حفاظت از تولید مثل بدون EDS اصلی ترین اقدام کنترلی است. در لایه های زیرین بیماری، مرغ، التهاب ناشی از تولید تخم مرغ را پس از گذر از بخشی از عفونت EDS بروز می دهد.

تمیز کردن کلیه مناطق آشیانه، مانند مناطق پرورش و تخمگذاری و تجهیزات می تواند خطر ابتلا به EDS را کاهش دهد. پالت های تخم مرغ مشترک باید قبل از استفاده، تمیز و ضد عفونی شوند. آشیانه های سالم و عفونی نشده باید از تماس با پرندگان آسیب دیده و میزبان طبیعی ویروس دور نگه داشته شوند. آب با پتانسیل آلودگی نیز باید کلرزنی شود.

شما برای ما از سندرم افت تولید تخم مرغ بنویسید

در این مطلب از سایت آرش کرمانی شما را با علائم سندروم آفت تخم مرغ ها، تشخیص و درمان آن و الگوهای این بیماری آشنا کردیم. چنانچه در این زمینه دارای تجربیات مفیدی هستید از طریق قسمت نظرات تجربیات خود را با ما در میان بگذارید. نظرات شما می تواند به مخاطبین سایت ارش کرمانی کمک کند تا از این بیماری به بهترین شکل جلوگیری کنند. چنانچه سوالی نیز در این زمینه داشتید آن را از طریق قسمت نظرات با ما در میان بگذارید

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید
guest

1 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments