انواع مرغ | آشنایی با اصول طبقه‌بندی نژادی و نژادهای مشهور مرغ

تنوع نژادی در انواع مرغ‌ها

مرغ پرجمعیت‌ترین گونه از جانوران اهلی در جهان است. مرغ‌ها اولین جانوران اهلی شده به‌دست انسان‌ها هستند که نخستین‌بار در حدود 10 هزار سال پیش در ویتنام اهلی شدند و از آن‌جا به‌تدریج در چین، هندوستان، ایران و سپس تمامی دنیا پراکنده شدند. تاکنون در حدود 300 نژاد از انواع مرغ شناسایی شده است. در این مطلب با شیوه‌های طبقه‌بندی نژادهای مرغ و برخی از انواع مرغ مشهور و بومی کشورهای مختلف دنیا آشنا می‌شویم.

آشنایی با انواع مرغ در آرش کرمانی

طبقه‌بندی نژادهای مرغ چگونه انجام می‌شود؟

نژادهای گوناگون مرغ در دنیا به شیوه‌های مختلفی طبقه‌بندی می‌شوند. یکی از این شیوه‌ها، طبقه‌بندی انواع مرغ‌ها براساس کشورها است. برای مثال حدود 6 نژاد مرغ در کشور چین شناسایی شده‌اند و به آن‌ها نژادهای مرغ چینی می‌گویند. نوع دیگر طبقه‌بندی براساس محدوده جغرافیایی وسیع‌تری است. انواع نژاد مرغ در این نوع از طبقه‌بندی عبارتند از:

  • دسته مرغ‌های آمریکایی
  • دسته مرغ‌های آسیایی
  • دسته مرغ‌های مدیترانه‌ای
  • دسته مرغ‌های انگلیسی
  • دسته نژاد شرقی

نحوه تقسیم بندی نژادهای مرغ در آرش کرمانی

بیشتر بخوانید: آموزش پرورش بلدرچین گوشتی

به‌طور کلی آن‌چه موجب تفکیک این نژادها از یکدیگر می‌شود، تفاوت‌ها در ویژگی‌های ظاهری است. مهم‌ترین این تفاوت‌ها، تفاوت در شکل تاج، ریش، سر، ساق پا، شکل عمومی بدن و تفاوت در رنگ پرها و اندام‌های دیگر است. مرغ‌ها را همچنین براساس قابلیت‌هایی که دارند یا نوع استفاده و سود برای انسان‌ها طبقه‌بندی می‌کنند. انواع نژاد مرغ در این شیوه از طبقه‌بندی عبارتند از:

  • نژاد تخمی: این مرغ‌ها توانایی بالایی در تولید تخم دارند. برای مثال برخی از این نژادها می‌توانند سالیانه در حدود 250 عدد تخم بگذارند.
  • نژاد گوشتی: مرغ‌های گوشتی با سرعت بیشتری نسبت به انواع دیگر مرغ، وزن می‌گیرند.
  • نژاد تخمی-گوشتی: مرغ‌های این نژاد دارای هر دو قابلیت تولید تخم بالا در سال و سرعت بالا در وزن گرفتن هستند.
  • نژاد زینتی: این نوع از مرغ عموما به‌خاطر زیبایی ویژگی‌های ظاهری مورد توجه قرار می‌گیرند.
  • نژاد جنگی: نژادهای جنگی، نژادهایی هستند که از آن‌ها برای مسابقات و جنگ بین خروس‌ها استفاده می‌شود.

مشهورترین نژادهای مرغ

همان‌طور که گفته شد، ده‌ها نژاد مرغ در دنیا وجود دارد که هرکدام ویژگی‌های ظاهری، قابلیت‌ها و ویژگی‌های رفتاری متفاوتی نسبت به نژادهای دیگر دارند. در ادامه این مطلب ویژگی برخی از انواع مشهور نژادهای مرغ را با هم مرور می‌کنیم.

نژاد پلی‌موت راک

پلیموت راک (Plymouth Rock) یک نژاد مشهور از مرغ‌های آمریکایی است که در دسته تخمی-گوشتی قرار می‌گیرد. این نژاد در تمام دنیا و از جمله در ایران پرورش داده می‌شود. وزن خروس این نژاد حدودا 4300 گرم و وزن مرغ آن 3390 گرم است. پلی‌موت راک خوی ملایمی دارد و برای پرورش در محیط‌های خانگی نیز قابل استفاده است.

نژاد رود آیلند قرمز

مرغ رود آیلند قرمز (Rhode Island Red) دارای بدنی کشیده و پرهایی به رنگ قهوه‌ای یا قرمز است. نژاد رود آیلند قرمز، نژادی دومنظوره برای تولید تخم و گوشت است. این نژاد احتمالا حاصل ترکیب دو نژاد مرغ لگهورن و مرغ مالایی باشد. وزن مرغ در این نژاد 2900 گرم و وزن خروس 3900 گرم است. خروس‌های این نژاد رفتاری تهاجمی دارند و سلطه‌طلب هستند. بنابراین گزینه مناسبی برای پرورش خانگی نیستند.

نژاد نیوهمپشایر

مرغ نیوهمپشایر (New Hampshire) یک نژاد مرغ آمریکایی دیگر است که از آن برای تولید تخم و گوشت استفاده می‌شود. مرغ نیوهمپشایر گزینه مناسبی برای پرورش مرغ بومی با سرمایه کم است. وزن خروس در این نژاد 4 کیلوگرم و وزن مرغ آن، 3 کیلوگرم است و سالیانه 150 عدد تخم می‌گذارد. اغلب مرغ و خروس‌های نیوهمپشایر خلق‌وخوی آرامی دارند و برای پرورش خانگی مناسب هستند.

 نژاد برهما

نامگذاری مرغ برهما (Brahmas) به‌خاطر منشا این نژاد در ناحیه براهماپوترا (Brahmaputra) هندوستان دارد. نژاد برهما نژادی بزرگ جثه و باشکوه با دو نوع تیره و روشن است. وزن خروس در برهمای تیره 5400 گرم و وزن مرغ آن 4300 گرم است. این مرغ‌ها طبیعت و خلق‌وخویی آرام، وزنی مناسب، گوشتی خوش‌طعم و تعداد تخم سالیانه بالایی دارند؛ به‌همین دلیل به مرغ برهما، امپراتور مرغ‌ها نیز گفته می‌شود.

آشنایی با نژاد برهما | آرش کرمانی

نژاد کوشین

مرغ کوشین یا کوچین (Cochin) یک نژاد مرغ خانگی آسیایی است که اصالت آن مربوط به ناحیه شانگهای چین است. مرغ کوشین هم یک نژاد زینتی و هم یک نژاد تخمی-گوشتی است. از ویژگی‌های بارز کوشین، مقدار بیشتر پرها در ناحیه ساق پا است. تنوع رنگ پرهای این پرنده عبارتند از: سفید، آبی، سیاه، قهوه‌ای و حنایی. خروس‌های کوشین تا 4900 گرم و مرغ‌ها تا 3850 گرم وزن می‌گیرند.

نژاد لگهورن

لگهورن (Leghorn) یکی از معروف‌ترین نژادهای مرغ تخمی در دنیا است. مرغ لگهورن با دو روش سنتی و صنعتی پرورش داده می‌شود. خروس لگهورن 3100 و مرغ لگهورن 2700 گرم وزن می‌گیرد. مرغ لگهورن می‌تواند سالیانه 280 تا 320 تخم بگذارد.

نژاد اُرپینگتون

مرغ ارپینگتون (Orpington) یک مرغ انگلیسی با بدنی کشیده، بال و پای کوتاه و استخوان‌های درشت است. ارپینگتون مرغی دومنظوره است که از آن برای تولید تخم و گوشت استفاده می‌شود. رنگ پرهای آن ممکن است سیاه، سفید، آبی یا خرمایی باشد.

مرغ لاری

مرغ لاری یکی از پرفروش‌ترین و محبوب‌ترین نژادهای مرغ زینتی و جنگی است. خروس لاری توانایی بالایی در جنگاوری دارد. ویژگی‌های ظاهری این نژاد عبارت است از: پای سبز، قد بلند، چشم زاغ، نوک کوتاه و عقابی، سر گرد و ریش و گوشواره کوتاه. این نژاد بیشتر در کشورهای ایران و افغانستان پرورش می‌یابد.

پرورش مرغ لاری و نکاتی که باید در این زمینه بدانید | آرش کرمانی

یادگیری مهارت‌های پرورش مرغ

پرورش مرغ یکی از کسب‌وکارهای پردرآمد و سودآور است. افرادی که به این حرفه رو می‌آورند می‌دانند همواره تقاضای مناسبی برای تولیدات آن‌ها در بازار وجود دارد؛ اما این میزان تقاضا لزوما به معنای موفقیت نیست؛ زیرا اگر این کسب‌وکار را بدون یادگیری دانش و مهارت‌های تخصصی آن آغاز کنید، هر لحظه سرمایه و دارایی‌های شما در خطر تحمل ضررهای بسیار است.

اگر تمایل دارید به‌صورت حرفه‌ای وارد کسب‌وکار پرورش مرغ شوید و یا کسب‌وکار خود را گسترش دهید، ما دوره هوش پرورش مرغ بومی را به شما پیشنهاد می‌دهیم. این دوره توسط تیم آموزشی آرش کرمانی با هدف پرورش استاندارد و اصولی انواع نژادهای مرغ بومی با تکیه بر تجربه افراد موفق در این عرصه و دانش روز دنیا تهیه شده است. با دوره هوش پرورش مرغ بومی، موفقیت و افزایش درآمد خود را قطعی کنید.

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید
guest

0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments