هوش تجاری چیست؟ + [ چگونه به رشد کسب و کار ما کمک می کند؟ ]

در این مطلب از سایت آرش کرمانی بنیانگذار هوش پرورشی در ایران قصد داریم شما را با هوش تجاری بیشتر آشنا کنیم. اگر جز علاقه مندان  در این زمینه هستید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. مطالعه این مطلب به 6 دقیقه زمان نیاز دارد.

هوش تجاری چیست؟

اولین بار که با کلمه هوش تجاری برخورد داشتم، در یکی از فروشگاه های زنجیره ای کشور بود. در آنجا با کلمه Business Intelligence نیز برخورد داشتم. همین مسئله مرا وادار کرد از عوامل آن فروشگاه بپرسم Business Intelligence چیست؟ پاسخ قانع کننده ای نشنیدم. پاسخی که مرا قانع کند که یک فروشگاه زنجیره ای یا یک کسب و کار به متخصصان هوش تجاری نیاز دارند نیافتم. از طرفی می دانستم Business Intelligence یکی از مباحث و مفاهیم بسیار مهم و روز دنیاست. همین امر مرا وادار کرد که به جستجوی تعریفی دقیقی بروم. در این مقاله، قصد دارم تجربیات و نتایج تحقیق خود را به شما ارائه دهم.

هوش تجاری، یا با اختصار BI یک فرآیند تکنولوژی و علم محور برای تحلیل data ها می باشد. به عبارت ساده تر یک BI به مدیر یک کسب و کار کمک می کند که بفهمد دلایل شکست یا پیروزی یک پروژه چیست!؟ چه عواملی در موفقیت یک پروژه نقش داشته است؟ همین اطلاعات باعث می شود که مدیر یک کسب و کار بفهمد که چه عاملی در سود بیشتر موثر است و چه عاملی باعث سود کمتر می شود. پس می توانم بگویم که BI طیف گسترده ای از اپلیکیشن، ابزار، نرم افزار، متدلوژی را شامل می شود که به یک کسب و کار و یا یک سازمان کمک می کند که بتواند اطلاعات مختلف داخلی و خارجی را جمع آوری کرده و تحلیل کند.

سپس گزارشی تهیه کند و به مدیر برای تصمیم گیری بدهد. مدیر با مطالعه این گزارشات به راحتی می تواند تصمیم های مفید بگیرد. حالا فهمیدید که هوش تجاری یا BI چیست؟ توضیحاتی که در این مقاله ارائه دادم، در فروشگاه زنجیره ای اصلا به من نگفتند! قطعا BI به این سادگی ها هم نمی شود، بیایید کمی بیشتر در این مورد صحبت کنیم.

بررسی هوش تجاری
هوش تجاری

حتما بخوانید : موفقیت در کسب و کار و اصول آن

تاثیر و هزینه های هوش تجاری بر سازمان ها و مدیران

شکی نیست که داشتن متخصصان هوش تجاری در شرکت ها و سازمان ها، کمک بسیار شایانی به تصمیم گیری های مهم و اساسی مدیران می کند ولی به چه قیمت؟ موضوع را از دیدگاه دیگری بررسی می کنم. هزینه داشتن یک متخصص BI در شرکت، کسب و کار و یا سازمان ها به عوامل مختلفی بستگی دارد. خرید بسته های نرم افزاری مختلف، هزینه پشتیبانی و نگهداری ابزارها، هزینه و حقوق متخصصان BI و … همه این مسائل باید در نظر گرفته شوند. چه بسا سازمانی بدون در نظر گرفتن این مسائل اقدام به تشکیل بخش BI شرکت و استخدام نیرو برای آن بکند ولی بعد از مدتی متوجه ضررهای کلان این بخش شود.

بنابراین باید در این زمینه اطلاعات کافی و مناسب کسب کرد و تلاش کرد هزینه ها مدیریت شود، آن وقت است که بخش هوش تجاری و متخصصان BI می توانند بسیار مفید باشند.

کاربرد هوش تجاری در کسب و کارها

کاربرد هوش تجاری در کسب و کارها بسیار زیاد است، سخن گفتن از کاربرد و مزایای BI واقعا نیاز به یک مقاله بلند دارد. ولی اجازه بدهید اهمیت BI برای سازمان ها را با یک مثال برای شما روشن کنم.

تصور کنید مدیر یک فروشگاه بزرگ هستید. واقعا نگهداری اعداد و ارقام فروش و خرید هر بخش، سود هر کالا و غیره کار دشواری است و واقعا هم نیاز نیست تمام اعداد و ارقام را در ذهن خود نگه دارید. لذا بهتر است در این مورد از هوش تجاری استفاده کنید. متخصصان هوش تجاری تمام داده ها و اطلاعات را در نرم افزارهای مخصوص نگه می دارند. آنها را تحلیل می کنند و به شما گزارش می دهند که سود کدام بخش فروشگاه بیشتر است، یا ضرر کدام بخش بیشتر است و نیاز به تقویت کدام بخش فروشگاه دارید. کسب و کارهایی که امروز نام آنها را بسیار میشنوید از چندین متخصص هوش تجاری همزمان بهره مند هستند،در غیر این صورت بزودی از رقبای خود عقب خواهند افتاد .

بطور مثال میشود از کسب و کار هایی همچون دیجی کالا ، اسنپ و فروشگاه های زنجیره ای نام برد . فکر کنم به اهمیت BI و کاربرد هوش تجاری در کسب و کارها پی بردید. البته BI بسیار فراتر و تخصصی تر از این حرف هاست. که در مقاله ای جداگانه به بررسی تخصصی تر این قضیه خواهیم پرداخت. ولی با توجه به اهمیت این موضوع اگر شما در هر مرحله از کسب و کار بزرگ یا کوچک خود هستید،بتوانید به نوعی شخصی سازی شده و یا بصورت مشاوره ای که هزینه های زیادی به مجموعه شما متحمل نکند از این علم برخوردار شوید،بسیار قدرتمند تر از رقبای خود به فعالیت ادامه خواهید داد.

کاربرد هوش تجاری
کاربرد هوش تجاری

حتما بخوانید : عوامل موفقیت در کسب و کار

تاثیر هوش تجاری در موفقیت کسب و کارها

همانطور که اشاره شد لازم است قبل از اینکه از BI در سازمان و کسب و کار خود استفاده کنیم، هزینه های مختلف را در نظر بگیریم. بعد از اینکه بخش BI کسب و کار را راه اندازی کردیم قطعا شاهد تحولاتی خواهیم بود. از جمله تاثیراتی که هوش تجاری در کسب و کارهای ما دارد عبارت است از :

1) به راحتی گزارشات مفید و سریع دریافت خواهیم کرد.

2) به تصمیمات ما کمک می کند و باعث می شود تصمیمات هوشمندانه و دقیق تر، با اطلاعات بیشتر بگیریم.

3) بهره وری شرکت را زیاد می کند.

4) به بازگشت سریع سرمایه شما کمک می کند.

5) در برخی مواقع موجب کاهش هزینه های نیروی انسانی سازمان می شود.

تاثیر هوش تجاری
تاثیر هوش تجاری در کسب و کار

حتما بخوانید : پرورش مرغ بومی | روش ساده و پر درآمد، بدون نیاز به سرمایه‌گذاری سنگین

شما برای ما از هوش تجاری بنویسید

از شما سپاسگزاریم که تا این بخش از مقاله همراه ما بودید. امیدواریم توانسته باشیم مفهوم هوش تجاری و تاثیر آن را به خوبی برای شما شرح داده باشیم. در این مطلب از سایت آرش کرمانی بنیانگذار هوش پرورشی در ایران هوش تجاری را به طور کامل شرح دادیم. چنانچه در این زمینه اطلاعات و تجربه ای دارید آن را از طریق قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید. تجربیات شما می توانید به مخاطبین سایت آرش کرمانی کمک کند تا کسب و کار خود را به بهترین نحو گسترش دهند.

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید
guest

0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments