پرورش مرغ بومی | روش ساده و پر درآمد، بدون نیاز به سرمایه‌گذاری سنگین

امروزه با افزایش گرایش مردم به محصولات طبیعی و ارگانیک، فرصت خوبی برای تولیدکنندگان مواد غذایی طبیعی و ارگانیک فراهم شده است که بتوانند با سرمایه‌گذاری در این زمینه به درامد خوبی دست پیدا کنند. پرورش مرغ بومی یکی از همین کسب و کارها است که اگر به صورت اصولی و با رعایت نکات لازم انجام شود، سود خوبی را برای صاحب کسب و کار به دنبال خواهد داشت. مرغ بومی همان مرغ‌های محلی ایران بوده که به عنوان یکی از مقاوم‌ترین نژادهای پرندگان پرورشی محسوب می‌شوند. با توجه به مقاومت بالای مرغ بومی در برابر گرما و سرما و انواع بیماری ها، این پرنده گزینه‌ای مناسب برای پرورش می‌باشد و این کار سود بالایی را برای تولیدکننده به ارمغان می‌آورد.

بسیاری از افراد زمانی که از سود بالای این کار با خبر می‌شوند، علاقه‌مند می‌شوند که فعالیت خود را در زمینه پرورش ماکیان آغاز کنند. از آن جایی که این دسته از افراد عموماً اطلاعات زیادی در رابطه با شرایط پرورش ماکیان ندارند، بهترین راهکاری که وجود دارد شرکت در دوره‌های آموزش پرورش مرغ بومی می‌باشد. این دوره‌ها به گونه‌ای طراحی و زمان‌بندی شده‌اند که در طی آن‌ها تمامی نکات لازم برای فعالیت در این زمینه به شرکت کننده آموزش داده می‌شود و او به دید کاملی از این کار دست پیدا می‌کند. لازم است هزینه‌ای که برای این دوره‌ها صرف می‌کنید را به چشمِ بخشی از سرمایه‌گذاری خود در نظر بگیرید، چرا که با افزایش آگاهی، ریسک ضرر و زیان در آینده را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.

سود پرورش مرغ بومی
سود پرورش مرغ بومی

بیشتر بخوانید: بیماری گامبورو (IBD) در مرغ تخم گذار + علائم و درمان آن

تعریفی از پرورش مرغ بومی

پرورش مرغ بومی همان فرایند سنتی نگهداری مرغ و خروس در حیاط یا باغچه منازل است که می‌توان آن را با مقیاس بالاتر انجام داد. می‌توان به این کار به عنوان یک فعالیت جانبی نگاه کرد که می‌تواند در بلند مدت (معمولا پس از یک تا دو سال) به سودهای قابل توجه نیز برسد. نگهداری و پرورش مرغ کار به نسبت سختی است که نیاز به توجه به مسائل گوناگونی دارد. اما در صورتی که بتوانید از پس مسئولیت‌های این کار بر بیایید، می‌توان گفت فعالیت لذت‌بخشی است.

از نظر کیفیت، بیشتر مصرف‌کنندگان معتقدند مرغ بومی از طعم و مزه بهتری نسبت به مرغ‌های صنعتی برخوردار است. این موضوع با توجه به شرایط زندگی به نسبت آزادانه‌تر، و تغذیه بهتر مرغ بومی اتفاق می‌افتد. در این مطلب از سایت آرش کرمانی نکات مهم در زمینه پرورش مرغ بومی ارائه می‌شود.

وظایف پرورش مرغ بومی

قبل از تصمیم‌گیری در مورد پرورش مرغ بومی لازم است که با برخی از وظایف و مسئولیت‌های این کار آشنا شوید. چرا که بدون در نظر گرفتن این وظایف تصور شما از این کار با واقعیت‌های آن همخوانی ندارد. و این موضوع می‌تواند منجر به شکست پروژه شما شود. در ادامه بعضی از مهم‌ترین وظایف و مهارت‌های لازم برای این کار معرفی می‌شود:

  1. به عنوان یک پرورش‌دهنده، لازم است بتوانید ساعت‌های طولانی، از جمله آخر هفته‌ها، صبح‌های زود، و به احتمال زیاد آخر شب‌ها کار کنید. همچنین لازم است که آماده انجام فعالیت‌های فیزیکی، مثل غذا دادن، تمیز کردن، بیل زدن، و مراقبت کردن مداوم از مرغ‌ها باشید.
  2. همچنین لازم است که برای درآمد فصلی آماده باشید، که در آن سود شما وابسته به زمانی که مرغ‌ها تخم بگذارند و نحوه فروش و بازاریابی گوشت و تخم‌ها توسط شما خواهد بود. این یعنی درآمد شما در سال اولی که پرورش‌دهنده مرغ شوید کم بوده و لازم است که یک تا دو سال صبر کنید تا به سودهای قابل توجه از طریق مزرعه خود دست پیدا کنید.
  3. علاوه بر موارد فوق، به عنوان یک پرورش دهنده لازم است که صبور باشید و با تجربه‌های بد و اشتباهات بار اول خود کنار بیایید. برای همین به مهارت‌های حل مسئله توسط خودتان و اتکا به قابلیت‌های خودتان به عنوان انجام‌دهنده کار نیاز دارید.
محل مناسب پرورش مرغ بومی
محل مناسب پرورش مرغ بومی

بیشتر بخوانید: چگونه به درآمد بیش از حد پرورش طیور دست یابیم؟

انتخاب نوع محل پرورش مرغ بومی

اگر یک باغچه یا حیاط یا زمین مناسب دارید، دو روش اصلی برای ایجاد لانه پرورش مرغ بومی دارید:

  • پرورش در قفس
  • پرورش در مرتع

اگر بخواهید از قفس استفاده کنید، باید قفس، ساختمان‌ها، و تجهیزات بزرگی برای مراقبت از مرغ‌ها داشته باشید. در مقابل، مرتع تنها به یک تکه زمین محصور که از حمله شکارچیان در امان باشد نیاز دارد.

پرورش مرغ بومی در قفس

هنگامی که قصد پرورش مرغ بومی در قفس خانگی را داشته باشید، مهم‌ترین عامل در سوددهی و نتیجه‌بخشی فعالیت شما خود قفس است. لازم است که قفسی به اندازه کافی بزرگ پیدا کنید تا بتوانید تعداد کافی مرغ پرورش دهید. برای مثال، بهتر است قفس مورد نظر بتواند همزمان چهل تا شصت مرغ را در خود جا بدهد. مرغ‌ها حیواناتی اجتماعی هستند و به خوبی به شکل گروهی زندگی می‌کنند.

همچنین قفس باید به قدری بلند باشد که خود شما به راحتی بتوانید در آن ایستاده و تخم‌ها را جمع کنید یا بیل بزنید و کارهای مختلف بکنید. اما در عین حال نباید خیلی هم قفس اصلی را بزرگ بگیرید چون مرغ‌ها در فضاهای بزرگ‌ به راحتی سرما می‌خورند.

  • انواع مختلف قفس مرغ از جنس‌های مختلف وجود دارد. بهترین قفس‌ها آنهایی هستند که به شکل تخصصی برای این کار ساخته شده‌اند، در این نوع قفس‌ها انواع امکاناتی که باید در قفس‌ها وجود داشته باشند به شکلی مناسب قرار گرفته‌اند. به این ترتیب نیازی به امتحان کردن روش‌های گوناگون تغذیه و تامین فضای مناسب برای مرغ‌ها با وجود این قفس‌ها وجود ندارد. انواع قفس مرغ خود را از سایت پراور صنعت بخواهید.
پرورش مرغ بومی در قفس
پرورش مرغ بومی در قفس

بیشتر بخوانید: سندرم افت تولید تخم مرغ چه علائمی دارد؟ + راه های تشخیص و درمان

لانه مناسب برای پرورش مرغ بومی

قفس یک فضای محصور اجتماعی برای مرغ‌ها است. علاوه بر قفس، مرغ‌ها به لانه‌های مناسب فردی یا جفتی هم نیاز دارند. می‌توانید از لانه‌های مناسب آماده از جنس‌های مختلف برای این کار استفاده کنید. این لانه‌ها به شکل تخصصی برای همین منظور طراحی شده و فقط باید در هنگام نصب آنها را در ارتفاع مناسب از کف قفس نصب کنید.

به ازای هر پنج مرغ حداقل از یک لانه استفاده کنید. مرغ‌ها می‌توانند به نوبت و در توافق با هم از این فضا استفاده کنند. همچنین هنگامی که از روش پرورش مرغ بومی در مرتع یا فضای باز استفاده می‌کنید، تهیه کردن لانه با همین نسبت برای مرغ‌ها ضروری است.

مرغ‌ها در لانه تخم می‌گذارند. به همین دلیل لانه باید طوری طراحی شود که امکان برداشت تخم‌ها از درون آن را داشته باشید. انواع لانه‌های مخصوص مرغ‌های تخم‌گذار به شکلی طراحی می‌شوند که ضمن دسترسی آسان شما به تخم‌ها، آنها را از حمله پرندگان و حیوانات دیگر نیز محافظت می‌کنند. هنگام طراحی لانه فضای آن را به حدی باز بگذارید که دو تا سه مرغ در آن همزمان جا بگیرند. همچنین امکانی برای محافظت از تخم‌ها در نظر بگیرید.

حصارکشی مناسب برای پرورش مرغ بومی

چه به روش قفس و چه به روش پرورش در مرتع مرغ‌های خود را پرورش بدهید، به هر حال نیاز به حصارکشی برای جدا کردن فضاهای مرغ‌ها از باقی فضا دارید. مرغ‌ها لازم است به یک فضای بیرونی مثل باغچه یا حیاط دسترسی داشته باشند، اما این فضا نیز باید از حمله شکارچیان و حیوانات دیگر در امان باشد. این فضا معمولا در اطراف قفس یا محدوده زندگی مرغ‌ها، از طریق حصار کشی مشخص می‌شود.

برای حصارکشی و تعیین محدوده پرورش مرغ خود می‌توانید از انواع مختلف حصارها استفاده کنید. برای این کار انجام فنس‌های فلزی، الکتریکی و بازدارنده وجود دارند که می‌توانید بسته به شرایط محیط خود نوع مناسب آن را انتخاب و خریداری کنید.

مخزن آب و غذا

باید به تعداد مناسبی مخزن آب و غذا برای پرورش مرغ بومی در نظر بگیرید. باید ظرف‌های غذا به قدری باز و بزرگ باشند که تمام مرغ‌ها بتوانند از آنها غذا بخورند. به همین ترتیب مخزن‌های آب باید به شکلی باشند که همزمان که به مرغ‌ها امکان دسترسی به آب را می‌دهند، از افتادن آنها در آب و دسترسی به مخزن آب جلوگیری کند. بهتر است از مخزن‌ها و ظرف‌های آب که برای همین منظور طراحی شده‌اند استفاده کنید. به شکل مرتب باید این مخزن‌ها را چک کنید و از پر بودن آنها اطمینان حاصل کنید.

از نظر نسبت و میزان مخزن آب و غذا به ازای مرغ‌ها، می‌توان گفت یک مخزن بزرگ غذا و یک مخزن بزرگ آب برای هر 4 تا 6 مرغ لازم است. به این ترتیب اگر در هر قفس خود 40 تا 60 مرغ پرورش می‌دهید، در هر قفس به 10 مخزن غذای بزرگ، و 10 مخزن آب بزرگ نیاز دارید.

دوره پرورش مرغ بومی
دوره پرورش مرغ بومی

بیشتر بخوانید: بیماری نیوکاسل در مرغ چه علائمی دارد و چگونه درمان می شود؟

چرا در دوره آموزش پرورش مرغ بومی ثبت نام کنیم؟

در صورتی که کسب و کار خود را با شناخت کامل از اصول لازم و خطرات پیش رو آغاز کنید، احتمال موفقیت شما تا حد زیادی افزایش می‌یابد. پرورش مرغ بومی نیز همانند هر کسب و کار دیگری نکات و ریزه‌کاری‌هایی دارد که پیش از شروع به کارتان باید از آن‌ها آگاه باشید. این دوره‌های آموزشی معمولاً توسط افراد با تجربه و موفق در این زمینه کاری ترتیب داده شده‌اند و به گونه‌ای طراحی شده‌اند که مدرسین بتوانند تا اتمام دوره آموزش، تجاربی که از سال‌ها فعالیت کسب کرده‌اند را به شرکت کنندگان در این دوره‌ها انتقال دهند.

شاید در گذشته پیش از شروع به پرورش مرغ بومی الزامی به شرکت در دوره‌های آموزشی نبود، اما در حال حاضر با رقابتی شدن فضای این کسب و کار، بیش از هر زمانی لازم است که در این دوره‌ها شرکت نمایید. هیچ کسی بدون مشورت گرفتن از افراد خبره و تکمیل اطلاعات خود، نمی‌تواند در یک زمینه کاری جدید موفق شود. تنها کاری که لازم است برای شرکت در این دوره‌ها انجام دهید، این است که عزم خود را برای فعالیت در این زمینه جزم کرده و تصمیم به راه‌اندازی کسب و کارتان بگیرید. سایر نکات لازم برای پرورش ماکیان را در طی این دوره خواهید آموخت.

شرکت در این دوره‌ها برای چه کسانی سودمند است؟

شرکت در دوره آموزش پرورش مرغ بومی برای تمامی افراد علاقه‌مند به این زمینه سودمند می‌باشد. برخی از افرادی که این دوره برای آن‌ها مناسب است عبارتند از:

  1. افرادی که در ابتدای مسیر قرار دارند و به تازگی تصمیم گرفته‌اند که در زمینه پرورش مرغ بومی فعالیت کنند
  2. افرادی که در حوزه پرورش مرغ فعالیت می‌کنند، اما از این راه درامد مناسبی ندارند
  3. افرادی که در این زمینه فعالیت می‌کنند، اما با شک و تردیدهایی در زمینه درامدزا بودن این کار در درازمدت مواجه هستند
  4. افرادی که به دنبال یافتن ایده‌های نو برای راه‌اندازی کسب و کارشان هستند
  5. افرادی که از پر سود بودن کسب و کار پرورش ماکیان بی‌خبر هستند

نکاتی که در دوره آموزش پرورش مرغ بومی به شما یاد داده خواهد شد

دوره‌های آموزشی که برای پرورش ماکیان برگزار می‌شوند، در چندین فصل و به گونه‌ای طراحی شده اند که تمامی نکات لازم در این حوزه را پوشش دهند. برخی از موضوعاتی که در این دوره‌ها به آن‌ها پرداخته می‌شود عبارتند از:

  1. خرید تجهیزات و پرنده و تهیه مکانی برای راه‌اندازی کسب و کار
  2. بهترین و جدیدترین روش‌های موجود برای تولید تخم مرغ بومی
  3. انجام محاسبات و بررسی میزان سودآوری به نسبت مبلغ سرمایه‌گذاری شده
  4. آشنایی با بهترین جیره‌های غذایی موجود و نحوه تهیه کردن دان مرغ
  5. آموزش تکنیک‌هایی برای افزایش راندمان تولید و چگونگی افزایش کیفیت محصول
  6. آموزش تکنیک‌های بازاریابی به منظور پیدا کردن بازار هدف در محل زندگی و نحوه عرضه محصولات به بازار مصرف

شما برای ما از پرورش مرغ بومی بنویسید

برای این که بتوانید در زمینه پرورش مرغ بومی به موفقیت برسید و سود قابلی عایدتان شود، لازم است که پیش از شروع به کار در دوره‌های آموزشی مؤسسه‌های معتبر شرکت کنید. مؤسسه آرش کرمانی ، که بنیان‌گذار هوش پرورشی در ایران است، با سال‌ها تجربه در این زمینه و کسب موفقیت در حوزه پرورش ماکیان آماده است با برگزاری دوره‌های آموزشی تجربیات مدرسین خود را به شرکت کنندگان در این دوره‌ها انتقال دهد. با پرداخت هزینه شرکت در این دوره ها، به نوعی کسب و کار خود را بیمه می‌کنید. چرا که  با کسب شناخت از اصول پرورش ماکیان، از خطرات و ریسک‌هایی که پیش رویتان قرار دارد آگاه می‌شود و با علم به آن ها، مانع از آسیب رسیدن به کسب و کار و درامدتان می‌شوید.

بیشتر بخوانید: آموزش پرورش بلدرچین گوشتی

شرکت در دوره آموزش پرورش مرغ بومی جدا از یادگیری نکات لازم برای این کار، مزایای دیگری نیز برایتان در بر دارد. با شرکت در این دوره ها، می‌توانید تمامی سوالاتتان را از مدرسین دوره بپرسید و پس از برطرف شدن ابهامات تصمیم به شروع کسب و کارتان بگیرید. همچنین با توجه به شیوع بیماری کرونا و لزوم اجتناب از حضور در اجتماعات، این دوره‌ها به صورت آنلاین برگزار می‌شوند و شما می‌توانید از هر نقطه‌ای در دنیا در آن‌ها شرکت کنید. با ثبت نام در دوره‌های آموزشی مؤسسه آرش کرمانی، سودآوری عالی از کسب و کارتان را تضمین کنید. چنانچه در این زمینه تجربیات زیادی دارید ان را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید
guest

1 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments